Kawa na weselu musi być!

Jak wybrać kawę i obsługę na wesele.

 - Kawa na weselu musi być! fot. cupple cupple


Kawa na weselu musi być!

To jasne jak słońce. Ale jaka kawa? Jak podana? Przez kogo? Opcji jest kilka. Poniżej podpowiadam jak wybrać tą właściwą.
Mówimy stanowcze ‘nie’ kopczykom rozpuszczalnej i sypanej na caterinogowym stole!
Kawa to nie tylko kofeina utrzymująca nas na nogach podczas weselnych zabaw. To kropka nad ‘i’, zwieńczenie pysznej kolacji i powinna być równie dobra, jak dania które pojawiły się przed nią. Takim aromatycznym akcentem na koniec obiadu lub kolacji i przy podaniu weselnego tortu na pewno wywołacnie uśmiech na twarzach gości. A nie ma nic cenniejszego niż ich zadowolenie na imprezie, którą planowaliście miesiącami i o której każdy szczegół staraliście się zadbać.

Ale od początku!

 - Kawa na weselu musi być! fot. cupple cupple


Po pierwsze odpowiedni bar i sprzęt

Przyjęcie weselne organizuje się raz w życiu i powinno mieć ono wyjątkową oprawę. Musi być pięknie, a każda część: wnętrze, kwiaty, zastawa, dekoracje, powinny być spójne.
Takim elementem jest też bar kawowy.
Dobrze, jeśli wkomponowuje się we wszystkie pozostałe elementy i pasuje do całej reszty stylistyką.
Wyobrażacie sobie kanciasty lśniący biały bar na weselu w starej stodole? Stalowe rurki i sklejkę w bajkowym wnętrzu pełnym eleganckich detali w stylu glamour? No właśnie, ja też nie!

Na pewno znajdziecie coś dla siebie!
Nowoczesny kształt baru i ekspresu? Czy delikatne zaokrąglenia i pikowana skóra?
Elegancki czarny mat czy luksusowa perłowa biel?
A może surowy industrialny styl lub piękne rustykalne deski w stylu boho przyodziane w kompozycję kwiatów stworzoną przez florystę?

Dodawać info o tym, że warto poszukać czegoś lepszego niż worki jutowe albo cateringowy stół przykryty obrusem?

 - Kawa na weselu musi być! fot. cupple cupple


Dress-code baristów

Nie szata zdobi człowieka, ale.. O ten szczegół też warto zadbać.
Smutne czarne koszule rodem z lat ‘90 powinny już dawno odejść do lamusa! Przyjęcie weselne to czas, żeby się cieszyć i radośnie wyglądać i dotyczy to też obsługi imprezy.
Co powiecie na baristę w ogrodniczkach i czerwonej, kraciastej koszuli? Czemu nie! Jeśli stoi za pięknym, barem ze stuletnich desek zaparzając kawę w otulonym drewnem ekspresie, na zielonej łące to nie ma lepszego połączenia!
Podobnie elegancki dżentelmen w wyprasowanej koszuli i dobrze skrojonej marynarce wpasuje się gustowne wnętrze pełne eleganckich detali. Byle tylko nie wyglądał lepiej od Pana Młodego ;-)

No dobra, a jaka mieszanka?

Oczywiście najsmaczniejsza! Ale nie ta, która będzie smakowała baristom, tylko
taka, która posmakuje wszystkim (albo prawie wszystkim) gościom.
Nie do pomyślenia jest, żeby na polsko-włoskim weselu parzyć kawę inną, niż z włoskiej palarni. A co jeśli sporo gości lubi delikatniejszą małą czarną? Wtedy najlepiej wybrać jaśniej palone ziarna, np. polskiej palarni. Opowiedzcie bariście o swoich gościach :] na pewno pomoże Wam wybrać odpowiednią kawę na wesele.

 - Kawa na weselu musi być! fot. cupple cupple


Dopasuj menu i zatroszcz się o wszystkich gości

Czarna, biała, mocna, słaba. Dyskutować o gustach nie ma co. Ważne, żeby odpowiednio o te gusta zadbać i skomponować wraz z baristą kawowe menu.
Jeśli część gości to weganie, lub jeśli niektórzy nie tolerują laktozy to przyda się mleko bez laktozy i roślinne. No ale przecież nie każdy kawę lubi - obowiązkowo muszą pojawić się herbaty.
A najmłodsi? Dla nich espresso albo cappuccino nie jest najlepszym rozwiązaniem. Chyba, że chcecie patrzeć na rodziców biegających przez cały wieczór za swoimi pociechami po dawce kofeiny ;-) Żeby zadowolić małych maruderów, chcących jak rodzice wypić filiżankę czegoś ciepłego w kawowym menu nie może zabraknąć Babyccino - spienionego mleka, np. z syropem czekoladowym - pycha!
A jeśli planujecie zorganizować wesele w upalny, letni weekend warto pomyśleć o kawie mrożonej.

 - Kawa na weselu musi być! fot. cupple cupple


Ile ekspresów, ilu baristów?

Lubicie stać w kolejce? Bezczynnie czekać? Nikt nie lubi!
A kolejka po kawę będzie, tego nie da się uniknąć. Zwłaszcza, jeśli zadbacie o wszystkie wcześniejsze punkty i przy stołach rozniesie się, że kawa jest pyszna :]
Najwięcej osób będzie chciało ją wypić tuż po obiedzie/kolacji oraz kiedy na sali pojawi się tort. A przecież zaraz będzie pierwszy taniec, którego przegapić nie można! Jak sprawić, żeby kolejka była jak najmniejsza i goście czekali jak najkrócej. Dbając o odpowiednią ilość kawowych barów, ekspresów i baristów. Nawet najlepiej wyszkolony profesjonalista nie podoła, kiedy pojawi się przed nim nagle 100 gości spragnionych aromatycznej filiżanki pełnej życiodajnej kofeiny. Chcąc uniknąć krzywych min i niecierpliwego dreptania w miejscu weselników dwóch baristów to absolutne minimum przy 60 gościach. Jeśli jest ich więcej niż 140 potrzebne będą dwa kawowe bary z dwoma ekspresami i 4 baristów do obłsugi. Jeśli gości jest jeszcze więcej barista na pewno pomoże Wam indywidualnie dopasować kawową obsługę.

Teraz spokojnie możecie wybrać odpowiednią dla Was kawę na wesele, a jeśli macie pytania - z chęcią pomogę.

Marcin Wójciak

Cupple

Jeden z najbardziej utytułowanych baristów w Polsce. Od lat związany ze światem kawy. Na codzień prowadząc firmę Makiato współ- tworzy kulturę kawową w Polsce. Promuje picie kawy wysokiej jakości: stuprocentowej, świeżo palonej Arabiki z segmentu speciality. Współautor przewodnika Facebooka po kulinarnym Krakowie. Twórca największej platformy wymiany informacji o kawie w Polsce - Krakowskiej Kooperatywy Kawowej. Szkoli baristów, edukuje gości kawiarni przez warsztaty, degustacje i pokazy, współor- ganizuje i sędziuje konkursy. Specjalizuje się w alternatywnych dla ekspresu ciśnieniowego metodach parzenia kawy i łączeniu kawy z alkoholem.

komentarze

napisz co sądzisz o artykule






wyślij komentarz

przeczytaj inne porady ślubne

wróć do porad ślubnych
offwedding targi

Kontakt z Off Wedding


facebookfacebook.com/offwedding
instagram@offwedding.targislubne
mailbe@offwedding.pl
phone+48 507 572 820